Salt
Amsterdam

Ruimtelijk
kantoorgebouw

Openheid en
ruimtelijkheid

Richt je blik
naar buiten

Salt Amsterdam

Salt Amsterdam. Een industrieel, ruimtelijk bedrijfsverzamelgebouw aan de Minervahaven, bedoeld voor bedrijven uit de creatieve sector. Prachtig uitzicht over het IJ, pal aan het water, midden in het gewilde Houthavengebied.

Industrieel afgewerkt

Ontworpen door de oerhollandse, maar inmiddels wereldberoemde, architecten van MVRDV. Een totale ruimte van 2,660 m2 v.v.o., met 4 meter hoge plafonds waardoor een ruimtelijk loftgevoel ontstaat. Units vanaf 117 m2 zijn industrieel afgewerkt, met pure en rauwe materialen zoals onbewerkt beton, glas, aluminium en staal.

Oplevering

De bewoners kunnen in het gebouw een eigen werkomgeving creëren die past bij hun identiteit en denkwijze; het interieur is als een leeg canvas dat erom vraagt ingevuld te worden naar eigen stijl. Salt wordt volledig duurzaam ontwikkeld door NIC.

Het brein achter het design van Salt is architect Jacob van Rijs, van het internationaal befaamde MVRDV. Het bureau MVRDV is bekend om zijn experimentele architectuur en bijdrage aan de vernieuwing van architectuur in Nederland. Zij staan garant voor design en smaak. Opvallende, terugkerende elementen in het werk van MVRDV zijn de gebruikmaking van stapeling waardoor grote strakke blokken ontstaan, bijzondere combinaties van materialen, ‘gevouwen’ vloeren en een woekering met ruimte. De vraag hoe om te gaan met de toenemende bebouwingsdichtheid van steden staat in hun werk vaak centraal.

De afmetingen van Salt zijn als volgt:

Algemene ruimte Verhuurbaar kantoor Totaal verhuurbaar
Begane grond 78,64 m2 110,08 m2 188,72 m2
1e etage 19,11 m2 617,43 m2 636,54 m2
2e etage 22,00 m2 627,61 m2 649,61 m2
3e etage 32,36 m2 608,49 m2 640,85 m2
4e etage 26,45 m2 607,74 m2 634,19 m2
Totaal 178,56 m2 2.571,35 m2 2.749,91 m2

Salt heeft respect voor de natuur. Het gebouw wordt met A-label 100% ‘groen’ ontwikkeld. Met luchtverwarming en -koeling, led-verlichting, zonnepanelen en 100% groene stroom, voldoet Salt aan alle energieeisen van de toekomst. Door de duurzame installatie bovendien zichtbaar te maken, wordt het maatschappelijk bewustzijn onder de gebruikers gestimuleerd. Het energievoordeel komt ten goede aan de eindgebruikers.

Salt richt je blik naar buiten

Het industriële loft design geeft binnen ruimte, maar ook aan de buitenkant is
gedacht. Aan de noordkant is er vanuit alle bedrijfslofts een fenomenaal uitzicht
op de Minervahaven. De haven ademt nog de sfeer uit van de houtverwerkende
industrie die er na 1880 werd gevestigd. Het havenbekken, dat een zijtak vormt van de Mercuriushaven, is een wachtplaats voor coasters en binnenvaartschepen. Dat zorgt voor een prachtig, steeds wisselend decor waardoor je je blijft verwonderen.

Ontmoetingsplek

Aan de zuidkant van het gebouw zijn brede galerijen die als entree en als terrassen dienen. Om zomers buiten te lunchen, of na het werk samen te
borrelen met een panoramisch uitzicht over de stad. De brede maat van de
galerijen zorgt voor een goede bezonning zonder dat het te warm wordt. Omdat op de galerijen de entrees liggen naar de diverse units, zullen mensen van verschillende bedrijven elkaar tegen komen. Onderling contact in Salt wordt op deze manier iets dat kán maar niet hoeft.

De Houthavens, een gebied met toekomst

Op het grensvlak van stad en haven ligt aan het IJ Stadhaven Minerva, onderdeel van het houthavengebied. Dit gebied is gelegen ten noordwesten van het centrum van Amsterdam. Van oudsher vond er houthandel, -opslag, en -overslag plaats.

Het Houthavengebied ligt op het scharnierpunt tussen stad en haven en transformeert in hoog tempo van een verouderd industrieterrein naar een nieuw, creatief gebied waar wonen, werken en recreëren samengaan. Industrieel erfgoed wordt gerenoveerd, markante nieuwe gebouwen verrijzen, de infrastructuur wordt vernieuwd en uitgebreid, functies worden toegevoegd. En in de ontwikkeling blijft er oog voor het historische en monumentale van de omgeving.

De Minervahaven is niet alleen een goed functionerend bedrijfsgebied maar wordt steeds meer een aangenaam verblijfsgebied voor werknemers uit de buurt en toekomstige bewoners van de naastgelegen woonwijk. In de directe omgeving komt een grote diversiteit aan woningen, winkels en restaurants, naast het al populaire REM eiland en restaurant Pont 13.

Epicentrum voor de creatieve industrie

Salt ondersteunt de ambities van Amsterdam om creatieve hoofdstad van de wereld te worden. Minervahaven is aan het uitgroeien tot epicentrum van de creatieve industrie: het gebiedtrekt elke dag meer bedrijven aan op het gebied van cultuur, media, fashion, advertising en digital. Het ruige industriële
karakter van de haven, de prachtige architectuur, de historie, het uitzicht over het IJ en de uitstekende bereikbaarheid makende Minervahaven tot een perfecte locatie voor de commerciële creatieve industrie.

Inmiddels hebben veel creatieve bedrijven Minervahaven ontdekt. Fashion bedrijven als Calvin Klein, Barts, Gaastra en Desigual kwamen als pioniers, net zoals de reclamebureaus N=5, Starcom, Kumpany, Saatchi & Saatchi. Verder kozen een aantal architectenbureaus zoals Dedato, ontwerpbureaus zoals Koeweiden Postma en mediabedrijven zoals Rick Engelkes, Sony Pictures en US Media voor de dynamiek van het havengebied.

Gezamelijke ruimtes

Salt Amsterdam omvat een begane grond met een atriumachtige ingang en via een visueel prachtig trappenhuis bereikt men de 4 loft-achtige verdiepingen, die ieder een vrije hoogte hebben van 4 meter hoog. De lofts hebben aan de noordzijde een schitterend uitzicht op de Minervahaven, en aan de zuidzijde grote glaswanden met zicht op de binnenstad. De inrichting staat volledig in dienst van openheid en ruimtelijkheid. Elke verdieping kan zo zijn eigen identiteit creëren. De entree is gepositioneerd aan de zijkant en is via de parkeergarage en via een eigen brug te bereiken.

Parkeerplaatsen

Er zijn in totaal 24 gereserveerde parkeerplaatsen in de onderliggende parkeergarage, welke pro rata per verdieping worden verdeeld en zullen worden aangegeven met parkeerplaatsnummers. De grond en terreinen rondom het project zijn openbaar toegankelijk en zullen een groen karakter hebben voorzien van beplanting. Aan de achterzijde (zuidzijde) worden per verdieping privé terrassen gerealiseerd. Elke bewoner krijgt de mogelijkheid om zijn eigen bedrijfsnaam en logo aan de voorzijde bij de entree aan te brengen.

Industrieel loft design

Het ontwerp van Salt is stoer, ruimtelijk en transparant. De fabriekshalachtige plafonds zijn 4 meter hoog, waardoor een ruimtelijk loftgevoel ontstaat. De inrichting staat volledig in dienst van openheid en ruimtelijkheid. De esthetiek is utilitair, de kleur- en materiaalkeuze is industrieel: puur en rauw met onbewerkt beton, glas, aluminium en staal.

De bewoners kunnen in het gebouw een eigen werkomgeving scheppen die de weerslag is van eigen denkwijze en creatieve uitvoering; het interieur is als een leeg canvas dat erom vraagt ingevuld te worden naar eigen stijl.

Doordat de ruimtes dieper en hoger zijn dan een normaal kantoor, ontstaat er licht en uitzicht naar alle kanten. Zowel naar de gedeelde binnenruimtes toe, die door glazen wanden zijn afgeschermd, als naar het vrije uitzicht over de haven en het uitzicht over de bedrijvige stad Amsterdam.

Initiatiefnemers

Interesse?

Heeft u interesse? Neem dan contact met ons op. Wij maken graag een afspraak.